Avon Planet Spa Blissfully Nourishing balzam



Jedan od proizvoda od kojih se zimi ne odvajam je balzam za ekstremno suvu, grubu i ispucalu kožu. Kako retko "odolim" gripu, obično mi je koža oko nosa iziritirana i ispucala od preteranog korišćenja papirnih maramica. Osim toga, usled vetra, hladnoće i sobnog grejanja, lice mi je po pravilu suvlje i na određenim delovima sklono perutanju. Zato pored konkretne dnevne kreme, volim da imam pri ruci i proizvod koji intenzivno hrani, štiti, omekšava i smiruje manje iritacije i oštećenja na koži.


U ponudi je veliki broj sličnih krema i većina je na bazi pčelinjeg voska ili biljnih voskova. Poslednje što sam na ovu temu isprobala je Avon univerzalni balzam iz Planet Spa kolekcije sa afričkim šea buterom.

Ko prati recenzije, zna da su kolekcije za negu tela iz Planet Spa linije, meni omiljeno što se tiče Avon kozmetike. Ne kažem da su ostale kolekcije loše, niti da su mi svi proizvodi iz ove linije odgovarali, ali ako se razmišljate da li da uložite nešto više para za proizvod iz Planet Spa ili iz ma koje druge Avon linije, savetujem vam da se odlučite za prvo. To je najluksuznije i po kvalitetu i sastavu najbolje što Avon ima da ponudi.



Planet Spa Blissfully Nourishing Balm je višenamenski intenzivni balzam sa afričkim šea buterom, koji kožu čini glađom, hidrira i efikasno neguje suvlje delove kože.

Stiže u lepoj plastičnoj kutiji sa poklopcem, u količini od 30g, što i jeste i nije puno za ovu vrstu proizvoda. Nanosi se prstima i meni ovo ne smeta pošto ga ne koristim van kuće.


Bele je boje i dosta guste ali razmazive teksture. Ostavlja mastan film i koža ga slabo apsorbuje. Iz tog razloga bih ovaj balzam svrstala u one intenzivne zimske kreme koje kožu savršeno štite od vetra i niskih temperatura. Efikasno ublažava perutanje. Ja ga nanosim preko dnevne kreme, isključivo na ispucale suve delove lica, jer ih nekako učini mekšim i glađim i jedino tako mogu da nanesem puder. Mada je višenamenski, ne volim da ga koristim kao zaštitu za usne jer nije dovoljno lagan.


Ima nežan i prijatan miris koji me blago asocira na nešto slatkasto, možda karamela bombone ili tako nešto.

Osnovni sastav ovog balzama čine petrolatum (vazelin) koji štiti i zadržava vlažnost kože, ulje pirinčanih klica koje intenzivno hidrira i čini kožu mekom i svežom, nekoliko biljnih voskova (vosak kandelile - dobijen ekstrakcijom jedne vrste meksičke palme, karnauba vosak - dobijen od južno američke palme...) i shea buter koji deluje regenerišuće i protiv upalno.


Kako se u poslednje vreme dosta piše o štetnim sastojcima u kozmetici, na nekoliko blogova sam naišla na podatak kako je petrolatum kancerogen. Mislim da je ova tvrdnja, blago rečeno, neosnovana. Petrolatum ili vazelin je zvanično netoksična supstanca. Ne postoji ni jedna studija koja direktno povezuje petrolatum sa kancerom. U širokoj je upotrebi već više od sto godina. U kozmetici i medicini se koristi visoko pročišćeni petrolatum, pa ne postoji rizik od kontaminacije policikličnim aromatičnim ugljovodonicima - kancerogenim supstancama pronađenim u sirovoj nafti. Lično ne mislim da petrolatum, kao sastojak krema i ostalih kozmetičkih proizvoda, može na ma koji način da bude štetan po ljudsko zdravlje. Tačno je da ne mora da prija svakoj koži pa može eventualno da izazove bubuljice ili neku alergijsku reakciju, i to bi bilo to. Ono što ipak treba znati je da vazelin ne neguje kožu. Ne prodire u kožu i ne hrani je, već je samo štiti od spoljnih uticaja i čini je glatkom i mekšom, "glumeći" hidrataciju. U tom smislu je kozmetika na bazi biljnih ulja bolji izbor, jer ona - između ostalog - hrane kožu. Dakle, postoji više razloga zašto bi trebalo dati prednost biljnoj prirodnoj kozmetici, ali to i dalje ne znači da je sve što je prirodno - dobro i da je sve što je "sintetičko" po definiciji loše.


Zaključak

Planet Spa Blissfully Nourishing balzam odlično štiti kožu od spoljnih uticaja, pa predstavlja dobar zaštitni krem za zimu. Takođe, omekšava kožu i čini je glađom, pa se može koristiti za sve grublje i suvlje delove tela (pete, laktove..). Da li je cena od 500 i kusur dinara opravdana? Ne i to je jedini veći minus. Mislim da se proizvodi sličnog kvaliteta i efekasnosti, mogu nabaviti za manje para.

Ocena  3/5

Da li ste isprobali Avon Planet Spa balzam sa šea buterom i kakvi su vaši utisci? Da li koristite slične proizvode i koje biste preporučili?

5 komentara

  1. čula sam puno pohvala za ovaj proizvod, morat ću ga isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam miris karite maslaca ali bi ovo preskočila jer sam ja lijena za mazanje, a kada mažem tijelo onda preferiram losione da se što brže upiju i ne ostavljaju masan film na kozi :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, ni ja na telu ne trpim ništa što se relativno brzo ne upije u kožu.

      Izbriši
  3. Krema za ruke i stopala iz ove kolekcije kao što je i balzam, pravog je toplog zimskog mirisa, a još lijepo i njeguje. Mislim da je ovo za mene malo, meni trebaju porodična pakovanja, šta god da koristim :D

    OdgovoriIzbriši